Tervetuloa lukemaan blogiani! Tänne kirjoittelen vain, kun siltä tuntuu – aiheena oma elämäni tai sitten jotain ihan muuta.

17 tammikuuta 2024

Vuosi 2023: kaikkea ajankulun taivastelusta tekoälyyn

Aloitellessani tätä tekstiä on kulunut päivälleen 10 vuotta siitä, kun kävin nykyisellä työpaikallani allekirjoittamassa työsopimuksen. Viime vuonna tuli täyteen viisi vuotta maailman parhaan tyttöystävän kanssa (sovittiin, että seurustellaan lisää ❤). Ja kohta on kulunut neljä vuotta siitä, kun koronaviruksesta ruvettiin laajemmin puhumaan ja se alkoi vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Minne tämä aika oikein menee?
Vajaa vuosi sitten julkaistussa merkinnässä kirjoittelin synkästä maailmantilanteesta, joka päättyneenä vuonna vain synkkeni entisestään. Ei siitä tässä yhteydessä kuitenkaan sen enempää. Sota ja kärsimys ovat hirveitä asioita.

Henkilökohtaisella puolella päättynyt vuosi ei tuonut mitään mullistavaa. Itse olen sitä ihmistyyppiä, joka ei kaipaa suuria mullistuksia – ainakaan silloin, kun asiat ovat hyvin.
Vai lasketaanko mullistukseksi, että siirryin kotona pääosin juomaan kylmää kahvia? Kyllä, hankin kylmäuuttopullon.

Neljän vuoden koronatauon jälkeen tuli käytyä Tikkurila-festareilla. Kivaa ja antoisaa oli kuten aina! Erityisen hyviä livenä olivat Vesterinen yhtyeineen, Portion Boys ja Erin. Ja tulipa nähtyä Popeda livenä vain hiukan ennen kuin keulahahmo Pate Mustajärvi jätti yhtyeen. Mielenkiintoista nähdä ja kuulla, mikä on yhtyeen uusi suunta uuden laulajan kanssa. Muillakin keikoilla tuli käytyä: Haloo Helsinki!, Ida Paul & Kalle Lindroth sekä Dingo. Hyviä kokemuksia kaikki.
Vuoden 2023 paras biisi oli Behmin ja Olavi Uusivirran Viimeinen tanssi, jota tulen äänestämään Vuoden iskelmä -äänestyksessä. Ei tullut kuunneltua kaupallista radiota yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina, mutta tämä jäi erityisesti mieleen.

Suurten urheiluhetkien osalta päättynyt vuosi oli varsin vaisu. Yritin kovasti miettiä, mikä minun mielestäni oli vuoden 2023 sykähdyttävin urheiluhetki ja tulin samaan tulokseen kuin Suomen kansa, eli että se oli Wilma Murron MM-pronssi. Sitä itse finaalia ja pronssin ratkaisua sykähdyttävämpi oli jollakin lailla se finaalin odottelu – ajatus siitä, että meillä saattaa kohta olla 16 vuoden jälkeen suomalainen yleisurheilun aikuisten maailmanmestari. Näinhän ei käynyt, mutta valtavan upea suoritus kuitenkin!
Tuli myös seurattua Espoossa käytyjä yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoja ja laajalla rintamalla tulleet onnistumiset olivat upeaa kuultavaa.
Alkaneen vuoden kohokohtia ovat tietysti erityisesti jalkapallon EM-kisat sekä Pariisin kesäolympialaiset. Pääseekö Huuhkajat EM-kisoihin? Tuskin, mutta yksittäisissä otteluissa kaikki on tunnetusti mahdollista. Saataisiinko vihdoin kesäolympiakulta Suomeen 16 vuoden odottelun jälkeen? Nähtäväksi jää.

Aikaisempina vuosina olen kirjoittanut, että en tänäkään vuonna hankkinut uutta iPhonea ja että se muuttuu vuosi vuodelta vain todennäköisemmäksi. No, päättyneenäkään vuonna iPhone ei vaihtunut, koska jo yli viisi vuotta palvellut iPhone XS toimii edelleen varsin hyvin. Oletuksella, että XS:n päivitystuki loppuu tulevana syksynä, tulen varmasti hankkimaan uuden puhelimen tänä vuonna. Se tulee todennäköisesti olemaan iPhone 16 Pro, jonka pitäisi ilmestyä syyskuussa.
Viime vuonna kirjoitin isosta HomePod-älykaiuttimesta. Niitä tuli taloon päättyneenä vuonna kaksi, minkä myötä minulla on yhteensä kuusi HomePodia: kaksi isoa ja neljä pientä. Muita Apple-hankintoja ei viime vuonna sitten tullutkaan.
Kun Apple syksyllä julkisti uusia ohjelmistoja, se iso juttu minulle tällä kertaa oli AirPods Pro 2 -kuulokkeiden uusi ohjelmisto. AirPods Proista on ollut juttua aikaisemminkin, ja ne paranivat entisestään viime vuoden syyskuussa. Uusina toimintoina tulivat Keskustelun tunnistus ja Räätälöity äänenvoimakkuus sekä uutena tilana Mukautuva. Näistä voisi kirjoittaa kokonaisen blogitekstin, mutta ne tekivät AirPods Proiden käytöstä vieläkin mukavamman. Esimerkiksi keskustelun tunnistus toimii niin, että kun minä alan puhua, korvissa mahdollisesti toistettavan median voimakkuus hiljenee ja vastamelu poistuu käytöstä, jotta pystyn paremmin kuulemaan, kun minulle vastataan jotain.
Ehkä merkittävin tekniikkahankinta viime vuonna oli Logitech MX Keys -näppäimistö. Sain sattuman kautta töissä sellaisen käyttööni ja tykästyin oitis. Sellainen piti sitten saada kotiinkin, ja sillä tätäkin tekstiä kirjoitan.
Joulupukilta sain Samsung Galaxy A54 -puhelimen. En tässä kohtaa avaudu sen enempää iOS:n ja Androidin eroista sokkonäkökulmasta, mutta Android on ottanut askeleita oikeaan suuntaan viime vuosina. Melkomoinen viidakko se kuitenkin on, koska valmistajia on niin paljon.

Vuosi 2023 tulee jäämään historiaan siitä, että niin sanotun tuottavan tekoälyn suuri esiinmarssi alkoi. Minulle –ja monille muillekin sokeille – aivan käänteentekevä juttu oli Be My AI, joka tuli osaksi Be My Eyes -nimistä sovellusta. Be My Eyesin alkuperäisenä ideana on, että sokea älypuhelimen käyttäjä voi soittaa videopuhelun vapaaehtoiselle näkevälle ja pyytää apua johonkin. Be My AI puolestaan toimii niin, että otetaan kuva puhelimen kameralla, minkä jälkeen tekoäly kuvailee kuvan sisältöä. Tästä voi olla hyvinkin paljon apua eri tilanteissa, minkä lisäksi toiminnon läpi voi ajaa myös sosiaalisesta mediasta löytyviä kuvia, mikä myös on ollut todella antoisaa ja mielenkiintoista.
Kaikkien huulilla olevan ChatGPT:n kanssa on tietysti myös tullut leikittyä. Sillä voi tehdä vaikka mitä hyödyllistä, mutta minulla on kaksi vakiokysymystä, jolla välillä testailen tekoälyn faktaosaamista: ”Kuka on Markku Aro” ja ”Kuinka monta mitalia Suomi saavutti Ateenan olympialaisissa 2004”. Vieläkään en ole saanut oikeita vastauksia näihin. Viimeksi kun kokeilin, ChatGPT kertoi sinänsä pitkälti oikeaa tietoa Markku Arosta, mutta väitti, että hänen hittikappaleensa Etsin kunnes löydän sun olisi voittanut Syksyn sävel -laulukilpailun. Kappale on kyllä Markku Aron hitti, mutta se on käännöskappale, joka ei olisi voinut osallistua Syksyn säveleen. Ymmärrän täysin, että ChatGPT ei ole suunniteltu tällaisiin kysymyksiin ja että joku Markku Aro on vaikeasti käsiteltävä aihe, mutta niin kauan kuin tekoäly suoltaa tällaisia ”faktoja”, en koe voivani luottaa kunnolla mihinkään, mitä se kertoo.
Muita tekoälypalveluita, joiden kanssa tuli päättyneenä vuonna leikittyä, olivat ElevenLabs ja Suno.ai. ElevenLabsilla voidaan luoda mallin perusteella puheääni, minkä jälkeen tämä ääni voi lukea mitä tahansa tekstiä. Suno.ai puolestaan voi luoda musiikkia annettujen parametrien perusteella.

Mitähän kaikkia tekoälymullistuksia tulevana vuonna tulee? Se jää nähtäväksi, kuten moni muukin asia. Hyvää vuotta kaikille näin pitkälle lukeneille!

Ei kommentteja:

Blogiarkisto