Tervetuloa lukemaan blogiani! Tänne kirjoittelen vain, kun siltä tuntuu – aiheena oma elämäni tai sitten jotain ihan muuta.

19 lokakuuta 2022

AirPods Pro 2 -kuulokkeet – joka rintamalla hiukan paremmat kuin edeltäjänsä

Hiukan vajaat kolme vuotta sitten kirjoitin tämän tekstin, jossa käsittelin ensimmäisen sukupolven AirPods Pro -kuulokkeita. Jos AirPods-kuulokkeet on tuntematon käsite, kannattaa tuo merkintä lukea taustaksi.

Niin paljon olin tykännyt ensimmäisen sukupolven AirPods Pro -kuulokkeista, että pidin aika lailla selvänä, että tulisin hankkimaan toisen sukupolven version heti sen ilmestyttyä. Näin sitten kävikin. Pitkään oli jo liikkunut huhuja, että vuoden 2022 aikana julkaistaisiin uudet AirPods Pro -kuulokkeet, ja odotus palkittiin Applen Far Out -tapahtuman yhteydessä 7.9.
Ennakkotilasin toisen sukupolven AirPods Prot heti kun se oli mahdollista 9.9. Kahta viikkoa myöhemmin 23.9. DHL sitten toi odotetun paketin.

Aloitetaan ulkonäöstä. Sekä itse kuulokkeet että latauskotelo ovat käytännössä identtiset edeltäjiin nähden. Ainoa selkeästi tuntuva ero on, että latauskotelon oikeassa päädyssä on paikka kantohihnalle ja alareunassa latausliitännän vieressä tuntuu pieni kaiutingrilli. Itse kuulokkeet ovat ainakin minusta sormituntumalla täysin identtiset. Korvasovitteiden vaihtaminenkin käy samalla tavalla, eli erot liittyvät toiminnallisuuteen.

Merkittävin ero on latauskotelo, jossa todellakin on kaiutin. Tämä mahdollistaa sen, että latauskotelo pystyy pitämään äänimerkkejä, mikä näkövammaisten käyttäjien kannalta on huomattavan hyvä uudistus! Latauskotelo pitää äänimerkin latauksen alkaessa sekä latauskotelon akun varauksen pudotessa alle 33 prosentin. Akun alhaiseen varaukseen liittyvä äänimerkki kuuluu, kun laitetaan kuulokkeet koteloon ja suljetaan sen kansi. Aikaisemmin vain kuulokkeet olivat osana Applen Missä on -järjestelmää, mikä siis tarkoitti sitä, että jos kuuloke oli hukkunut, siitä pystyi löytämisen helpottamiseksi soittamaan äänimerkin iPhonen tai iPadin Missä on- (nykyisin nimeltään Etsi) -sovelluksesta. Jos kotelo oli kadoksissa, siitä ei saanut äänimerkkiä. Koska kotelossa on kaiutin, tämä on nyt muuttunut, mikä on ollut suurin syy siihen, että Apple on siihen kaiuttimen laittanutkin. Koteloon liittyen on vielä sellainenkin uudistus, että sitä pystyy nykyään lataamaan Apple Watchin laturilla, mikä on varsin kätevää, jos sattuu Apple Watchin omistamaan.

Siirrytään sitten itse kuulokkeisiin, joiden suurin varsinainen uudistus on se, että äänenvoimakkuutta on nyt mahdollista säätää kuulokkeista. Ensimmäisen sukupolven AirPods Proissa voimakkuutta pystyi säätämään vain Sirillä tai yhdistettynä olevan laitteen äänenvoimakkuuspainikkeilla, mutta AirPods Pro 2 -kuulokkeiden voimakkuutta pystyy säätämään niiden vartta hipaisemalla. Kuulokkeiden alapuolella olevan lyhyen varren etuosassa on syvennys, jonka kohdalla hipaisemalla voimakkuus muuttuu, ja pieni naksahdus vahvistaa, että hipaisuele on mennyt perille. Tämä se on mahtava uudistus! Minulla ainakin on aina välillä tilanne, että puhelin ei ole mukana, jolloin on huomattavan kätevää, että voimakkuutta pystyy säätämään kuulokkeilla itsellään.
Muilta osin uudistukset liittyvät äänenlaatuun, vastameluun sekä läpikuuluvuustilaan, jotka kaikki myös ovat parantuneet.
En hirveästi ole verrannut ensimmäisen ja toisen sukupolven AirPods Pro -kuulokkeita rinnakkain, mutta sanoisin kyllä, että näissä uusissa on hiukan täyteläisempi ääni. Varsinkin bassoa on enemmän, mutta ei mitenkään häiritsevän paljon.
Vastamelu on myös jonkin verran parempi. Kautta linjan kaikki äänet vaimenevat enemmän, erityisesti matalat äänet. Jos on autossa ja laittaa vastamelun päälle, tuntuu, että matala auton hurina ikään kuin imaistaan pois ja jäljelle jäävät vain mahdolliset korkeammat äänet. Sitä on vaikea selittää – se pitää kokea.
Suurimmat muutokset ovat kuitenkin tulleet läpikuuluvuustilan puolella. Ensinnäkin läpikuuluvuustila on paljon luonnollisempi kuin ensimmäisen sukupolven AirPods Proissa. Niissäkin toki läpikuuluvuustila toimi erinomaisen hyvin, mutta äänet kuuluivat jotenkin kirkkaampina kuin ilman kuulokkeita. Sitten uutena AirPods Pro -kuulokkeissa on mukautuva läpikuuluvuustila. Tämä on oletuksena päällä ja tarkoittaa sitä, että kovat äänet hiljennetään. Aika kova ääni tarvitaan, että tämä hiljennystoiminto astuu kuvaan, mutta sen huomaa vaikka silloin kun ovi pamahtaa äänekkäästi kiinni. Hiljennys tapahtuu huomaamattomasti, mutta sen kuitenkin aistii, että ilman mukautuvaa läpikuuluvuutta tuo olisi ollut kovempi ääni. Sitä voisi verrata limiterin käyttöön äänenkäsittelyssä. Toki voi olla tilanteita, että ympäröivät äänet haluaa kuulla niiden oikeilla voimakkuuksilla, mistä syystä on hyvä, että mukautuvan läpikuuluvuuden saa myös pois päältä. Itse olen kuitenkin pitänyt toimintoa päällä ja kovasti tykännyt siitä.
Myös mikrofonit kuulostavat paremmilta kuin ensimmäisen sukupolven AirPods Proissa. Niitä arvioitaessa pitää muistaa, että mikrofonit on tarkoitettu pääosin puheluihin, eli ne poimivat ihmisääntä hyvin ja pyrkii eliminoimaan taustamelua. Uusien AirPods Proiden mikrofonien äänialue on kuitenkin laajempi ja ääni kuulostaa miellyttävämmältä. Itse otin aikaisemmin usein kuulokkeet korvista WhatsApp-ääniviestin nauhoittamisen ajaksi, koska halusin kuulostaa hyvältä vastaanottajille. Uudet AirPods Prot päässä kehtaa hyvinkin ääniviestiä laittaa.

Kuten melkein minkä tahansa uuden tuotteen kohdalla, AirPods Pro 2 -kuulokkeissakin on bugeja, joista on myös uutisoitu. Itse olen kyllä kärsinyt jonkin verran siitä, että ääni menee epäsynkkaan, eli kuuluu hiukan eri aikaan vasemmasta ja oikeasta korvasta. Tämä ongelma korostuu erityisesti VoiceOver-käyttäjillä, koska VoiceOveria käytettäessä tulee väkisinkin myös lyhyitä hiljaisia jaksoja, ja minusta on vaikuttanut siltä, että ongelma ilmenee erityisen herkästi muutaman sekunnin tai pidemmän hiljaisuuden jälkeen. Kun VoiceOver sitten alkaa puhua tai jotain muuta ääntä alkaa kuulua, äänet ovatkin ärsyttävästi epäsynkassa. Sitten pitää taas pysäyttää VoiceOverin puhe tai muu ääni muutamaksi sekunniksi ennen kuin tilanne palaa normaaliksi.
Luotan siihen, että Apple korjaa nämä ongelmat ohjelmistopäivityksellä. Ensimmäistenkin AirPods Proiden kanssa vastaavantyyppisiä ongelmia oli, ja ne kyllä korjaantuivat muistaakseni aika nopeasti.

Kaiken kaikkiaan olen itse kuitenkin ollut varsin tyytyväinen AirPods Pro 2 -kuulokkeisiin. Parannukset edeltäjiin ovat merkittäviä – lyhyesti hyvistä vastamelukuulokkeista on tehty vielä paremmat.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Isak!

Blogiarkisto