Tervetuloa lukemaan blogiani! Tänne kirjoittelen vain, kun siltä tuntuu – aiheena oma elämäni tai sitten jotain ihan muuta.

24 huhtikuuta 2023

Kunnia selostajalle: Antero Mertaranta

Jo pidempään olen kypsytellyt mielessäni tekstisarjaa, jossa kirjoittelisin urheiluselostajista. Se on sentään aihe, josta voin sanoa tietäväni jotain. Eri asia on tietysti, kiinnostaako sellainen ketään, eli palautetta otetaan vastaan.
Ensin muutama suuntaviiva:
En ota minkäänlaisia paineita tästä, mistä syystä en etukäteen aseta mitään tavoitteita liittyen siihen, kuinka monta tekstiä tulee enkä siihen, kuinka usein niitä ilmestyy. Voi olla, että tämä teksti jää ainoaksi, mutta jos niin käy, niin sitten käy.
Tekstien tarkoitus ei ole olla faktapohjaisia läpikäyntejä kunkin selostajan urasta, vaan pikemminkin tajunnanvirtaisia, omiin muistikuviini ja kokemuksiini perustuvia läpileikkauksia. Virheitä saattaa hyvinkin esiintyä ja korjauksia otetaan ilolla vastaan.

Pian alkavien jääkiekon MM-kisojen kunniaksi tämä ensimmäinen teksti on omistettu Antero Mertarannalle – yhdelle niistä harvoista selostajista, joka sinivalkoiseksi ääneksi kutsutaan.
Ensinnäkin on sanottava, että vaikka Mertarannan ääni on hyvinkin tuttu tuolta 2000-luvun alusta asti, tuli varsinkin siihen aikaan seurattua Mertarannan vastuualueisiin kuuluneita jääkiekon ja yleisurheilun arvokisoja radiosta – aluksi ruotsiksi, noin vuodesta 2004 eteenpäin pääosin suomeksi. Niinpä en esimerkiksi kuunnellut suorana Jukka Keskisalon Euroopan-mestaruutta 2006 tai jääkiekkomiesten maailmanmestaruutta 2011 Mertarannan selostamina. Näihin kenties palataan, mikäli Pertti Tapola ja Mikko Hannula saavat omat tekstinsä.

Mutta aina välillä tuli tietysti Mertarantaa kuunneltua. Muistelisin, että seurasin jääkiekon MM-finaalia vuonna 2005 televisiosta. Kaipa se Radio Suomesta tuli, mutta kuuntelin Mertarannan selostusta; kenties välttääkseni merisään ja uutisten aiheuttamat katkot. Tšekki palasi niissä kisoissa kultakantaan neljän vuoden tauon jälkeen.
Hirveästi en kuullut Mertarannan selostavan yleisurheilua näihin aikoihin, mutta toki joskus joidenkin eliittikisojen yhteydessä. Silloisen Kultaisen liigan oikeudet olivat Nelosella ja selostajana niissä lähetyksissä toimi Mauri Myllymäki. Oi niitä aikoja.

Sitten siirrytään ajassa eteenpäin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulle. Ensimmäistä kertaa koskaan kuulin nimittäin Antero Mertarannan toimivan radioselostajana vuoden 2009 SM-liigan finaalien yhteydessä, kun hän selosti JYP:n ja Kärppien välisen finaalisarjan ottelut Radio Suomessa. JYP voitti silloin mestaruuden. Samaten Mertaranta selosti seuraavana vuonna, kun Kai Suikkasen TPS voitti.
Muistan myös kerran kun olin livenä seuraamassa Suomen ja Venäjän välistä EHT-turnauksen ottelua silloisessa Hartwall Arenassa. Varmaan EHT-turnauksien TV-lähetysoikeudet olivat silloin MTV:llä, koska Mertaranta selosti ottelua radiossa, ja mahtavaa oli kuunnella lähetystä reaaliajassa samalla.

Sittenpä kävi niin, että vuoden 2011 jääkiekon MM-kisojen jälkeen kyseisten kisojen lähetysoikeudet siirtyivät MTV:lle ja Mertaranta meni siinä mukana. Sen myötä valikoimaan tuli ainakin yhdeksi kaudeksi maastohiihdon maailmancup. Muistan, että aluksi tuntui hassulta kun Mertaranta selosti maastohiihtoa, mutta kyllähän siihenkin tottui.
Näihin aikoihin kuvaan tulivat myös yleisurheilun Timanttiliiga ja muut huippukisat, joista totisesti siitä asti on kelvannut nauttia Mertarannan selostamina.
Nähtiinpä sitten seuraavina vuosina sellainenkin ihme, että Mertaranta selosti jalkapallon Mestarien liigaa. En ollut koskaan kuullut suorana Mertarannan selostamaa jalkapalloa ennen sitä.

Vuodesta 2012 eteenpäin jääkiekon MM-kisojen lähetysoikeudet olivat siis poissa Yleltä, eikä YLE myöskään vastannut kisojen radioinnista, josta sittemmin kokonaan on luovuttu. Suurimmaksi osaksi kisat tulivat Radio Novan ja Radio Cityn taajuuksilta. Selostaja vaihteli, mutta varsinkin Kimmo Porttilasta tykkäsin ja tykkään kovasti, joten vielä näihin aikoihin kuuntelin Suomen otteluita ja ratkaisuotteluita poikkeuksetta radiosta.
Vähitellen tämä muuttui. Muistan varmasti, että vuoden 2016 kisojen ratkaisuotteluita kuuntelin CMoresta Mertarannan selostuksella. Silloin Suomi koki finaalitappion Kanadalle.

En osaa nimetä yhtä tiettyä mieleenpainuvinta Mertarannan selostusta, mutta tietysti ne kaksi jääkiekon maailmanmestaruutta, joita nimenomaan hänen selostamanaan olen seurannut, eli vuosina 2019 ja 2022, ovat jääneet erityisinä mieleen. Sitten nostaisin myös viimeisimmän Mertaranta-kokemuksen, joka oli Tapparan CHL-voitto nyt kuluvan vuoden helmikuussa. Ai että mitä dramatiikkaa ja miten mainio selostus jälleen kerran oli!

Onkohan Antero Mertaranta selostanut kaikki Suomen miesten MM-jääkiekko-ottelut alkaen vuoden 1995 kisoista? Olen kuunnellut kyseisten kisojen koosteita, ja tiedän varmasti, että Hannu-Pekka Hänninen selosti ainakin jonkun Suomen ottelun, mutta Mertaranta selosti ratkaisevat ottelut, kuten tunnettua.
Jäävätkö tämän vuoden kisat vastaavasti Mertarannan viimeisiksi MM-kisoiksi? Lähetysoikeudet siirtyvät Viasatille, ja näinköhän Mertaranta enää sinne lähtee? Sepä jää nähtäväksi.
Niin tai näin, kiitos kaikesta tähänastisesta, mahtava Antero Mertaranta!

Ei kommentteja:

Blogiarkisto