Tervetuloa lukemaan blogiani! Tänne kirjoittelen vain, kun siltä tuntuu – aiheena oma elämäni tai sitten jotain ihan muuta.

09 lokakuuta 2012

Ylihuomenna se vihdoin alkaa – koripallon Euroliiga

Koripallon Euroliiga alkaa vihdoin tällä viikolla!
Euroliiga on Euroopan kovin seurajoukkueturnaus ja vastaa siis tavallaan jalkapallon Mestarien liigaa. Sitä seurataan Suomessa suhteellisen vähän, vaikka Euroliigassa pelaakin muutama suomalainen pelaaja, ja koripallo on maajoukkueen menestyksen myötä hienossa nousussa.

Euroliigaan ei pääse samalla tavalla kuin jalkapallon Mestarien liigaan, sillä samanlaista karsintajärjestelmää ei ole. Suomalaiset seurajoukkueet pääsevät sen sijaan EuroChallengeen, joka on hierarkiassa kolmannella sijalla Euroliigan ja Eurocupin jälkeen. EuroChallengen lohkovaiheessa pelaakin kaksi suomalaista joukkuetta: Tampereen Pyrintö, joka sai suoran paikan sekä Joensuun Kataja, joka komeasti kaatoi turkkilaisen Aliaga Petkimin karsinnoissa.
En ihan tarkkaan tiedä, miten paikat määräytyvät, sillä Loimaan Bisonshan voitti korisliigan viime kaudella.

Yhtään EuroChallengea ja suomalaisia seurajoukkueita väheksymättä takaisin aiheeseen, eli Euroliigaan. Lähtökohta on, että siinä pelaavat ne kaikkein parhaat eurooppalaiset seurajoukkueet. Joukkueiden maajakaoma vaihtelee aina vähän – oletettavasti menestyksen perusteella, ihan niinkuin jalkapallossakin. Varmasti asiaan on myös muita vaikuttajia, kuten Euroliigassa käytettävä lisenssijärjestelmä, johon en kuitenkaan koommin ole perehtynyt.

Tämän vuoden Euroliigan lohkovaiheessa nähdään joukkueita eri maista seuraavasti:
4 joukkuetta: Espanjasta
3 joukkuetta: Italiasta ja Turkista
2 joukkuetta: Saksasta, Kreikasta, Liettuasta ja Venäjältä
1 joukkue: Kroatiasta, Ranskasta, Israelista, Puolasta, Serbiasta ja Sloveniasta

Lohkovaiheessa pelaa siis 24 joukkuetta, joista 23 oli tiedossa jo ennen pari viikkoa sitten käytyä, kahdeksan joukkueen karsintaturnausta, jonka voittaja ainoastaan sai paikan Euroliigan lohkovaiheeseen. Italialainen Mapooro Cantu voitti turnauksen.

Kussakin lohkossa pelaa kuusi joukkuetta, joista neljä jatkaa pudotuspeleihin. lohkovaiheessa kaikki joukkueet pelaavat kahdesti kaikkia lohkon muita joukkueita vastaan, kerran kotonaan ja kerran vieraissa. Yhteensä otteluita tulee siis joukkuetta kohti lohkovaiheessa kymmenen.
Pudotuspeleissä pelaa siis 16 joukkuetta. Ne jaetaan neljään neljän joukkueen lohkoon, joissa pelataan taas kahdesti lohkon muita joukkueita vastaan, jolloin tässä top 16 -vaiheessa otteluita joukkuetta kohti tulee kuusi. Kustakin lohkosta kaksi parasta etenee sitten puolivälieriin, jotka pelataan "normaalisti" joukkue joukkuetta vastaan paras viidestä ottelusta -systeemillä. Välierät, pronssiottelu ja finaali pelataan yksittäisinä otteluina Final Four -turnauksessa, joka pelataan ensi vuoden keväänä Lontoon O2-areenassa. Ainakaan mikään joukkue ei saa kotietua...


***


En ole seurannut eurooppalaista seurajoukkuekoripalloa niin paljon, että osaisin analysoida Euroliigan lohkoja läheskään tyhjentävästi, mutta olen varmasti toisaalta seurannut enemmän kuin keskivertosuomalainen... Yritän ainakin miettiä voimasuhteita ja tuoda esiin joitakin näkökantoja; tulokset puhukoot sitten omasta puolestaan.


Lohko A

Panathinaikos, Real Madrid, BK Himki, Fenerbahçe Ülker, Union Olimpija Ljubljana, Mapooro Cantu
Kyllä vaikeaan lohkoon joutuivat suomalaisjoukkueet BK Himki ja Union Olimpija Ljubljana. Himkissä pelaa Suomen kirkkaimpana koripallotähtenä pidettävä Petteri Koponen. Slovenian ylpeyden, KK Union Olimpijan, kokoonpanossa ovat puolestaan Sasu Salin, Teemu Rannikko sekä nuori Emir Sulejmanović.
Etukäteen kovimmat joukkueet tässä lohkossa ovat istanbulilainen Fenerbahçe Ülker, Real Madrid ja ateenalainen Panathinaikos, joka sijoittui viime vuonna neljänneksi. BK himki ja Mapooro Cantutaistellevat neljännestä jatkopaikasta KK Union Olimpija Ljubljanan jäädessä statistiksi. Viime vuoden lohkovaiheessa Ljubljanan voittosuhde oli surulliset 1–9. BK Himki voitti Eurocupin ja pääsi siksi mukaan kilpailuun.
Ai että muuten tuntuu oudolta puhua Mapooro Cantusta, kun on niin tottunut siihen, että joukkueen nimi on Bennet Cantu, mutta sponsori – ja sitä myöten nimi – on vaihtunut. Toinen vaihtoehto olisi Pallacanestro Cantu, mutta nyt älköön jäätäkö pohtimaan yhden italialaisjoukkueen nimeä liian pitkäksi aikaa...
Jatkoon A-lohkosta Real Madrid, Panathinaikos, Fenerbahçe Ülker ja suomalaismyönteisesti tietenkin BK Himki.

Lohko B

Maccabi Electra Tel Aviv, Montepaschi Siena, Alba Berlin, Unicaja Málaga, Asseco Prokom Gdynia, Élan Chalon
Ensituntumaltaan aika heikko lohko, jonka suurimmat voittajasuosikit lienevät Maccabi Tel Aviv ja Montepaschi Siena, jotka kumpikin ylsivät kahdeksan parhaan joukkoon viime vuonna. Unicaja Málaga ottanee kolmannen pudotuspelipaikan, mutta neljännestä on vaikea mennä sanomaan. Saksalainen joukkue Euroliigan pudotuspelivaiheessa kuulostaa jotenkin vähän erikoiselta, puolalainen Asseco Prokom on jäänyt kahtena edellisenä vuonna lohkovaiheeseen – olkoonkin, että se pääsi puolivälieriin kaudella 2009–10 – ja Élan Chalon on minulle täysin tuntematon, mutta Ranskan viime kauden mestari on varmasti hyvä joukkue.
Heitetään jatkoon Maccabi Tel Aviv, Montepaschi Siena, Unicaja Málaga sekä Élan Chalon.

Lohko C

Olympiacos Pireus, Caja Laboral, Anadolu Efes, Žalgiris Kaunas, Emporio Armani Milano, KK Cedevita Zagreb
Mitä tästä sitten sanoisi? Hallitseva Euroliigan mestarina Olympiacos lähtenee suurimpana voittajasuosikkina. Muista joukkueista ei ole kovinkaan selkeää kuvaa, mutta KK Cedevita lienee niistä heikoin.
Viime vuonna niin Anadolu Efes, Žalgiris Kaunas kuin Emporio Armani Milano pääsivät 16 parhaan joukkoon, mutta kaikkien tie tyssäsi siinä vaiheessa. Caja Laboral ei puolestaan selvinnyt lohkostaan jatkoon.
Tiedän kovin vähän joukkueiden pelaajista, mutta herää kysymys, miten Caja Laboral on reagoinut siihen, että bosnialainen Mirza Teletović, joka eittämättä oli yksi joukkueen parhaista pelaajista, lähti NBA:han täksi kaudeksi.
Koska parempaa tietoa ei ole, lähdetään viime vuoden taulukkoon pohjautuvien tilastojen mukaisesti veikkaamaan, että jatkoon C-lohkosta raivaavat tiensä Olympiacos Pireus, istanbulilainen Anadolu Efes, Žalgiris Kaunas sekä Emporio Armani Milano.

Lohko D

FC Barcelona Regal, TsSKA Moskova, Partizan mt:s Belgrad, Lietuvos Rytas, Brose Baskets Bamberg, Beşiktaş
Tässä lohkossa on kaksi suosikkia yli muiden: FC Barcelona Regal ja TsSKA Moskova.
Siinä missä FC Barcelona pyörittää ehkä maailman parhaan jalkapallojoukkueen toimintaa, on organisaatiossa myös yksi Euroopan parhaista koripallojoukkueista, joka sijoittui kolmanneksi viime vuoden Euroliigassa. TsSKA Moskova puolestaan sijoittui viime vuonna toiseksi, ja on varmasti yksi tämän kauden suurimmista suosikeista, vaikka viime kauden koko Euroliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Andrei Kirilenko lähtikin takaisin NBA:han, jonka työsulun takia hän vuosi sitten tuli Eurooppaan.
Partizan Belgrad ja saksalainen Brose Baskets Bamberg jäivät kumpikin viime vuonna lohkovaiheeseen, kun taas Lietuvos Rytas ja Beşiktaş eivät osallistuneet. Lietuvos Rytas oli kuitenkin hyvin lähellä Euroliigaa viime vuonna ja sijoittui Eurocupissa kolmanneksi, kun taas Beşiktaş voitti Eurochallengen ja Turkin mestaruuden.
Ota siis nyt näistä selvää... Jääköön täsmällinen veikkaus tämän lohkon osalta tekemättä.


***


Olipas taas opettavaista kirjoittaa aiheesta, joka itselleni kuitenkin ei ole niin tuttu. Toki seurasin Euroliigaa mielenkiinnolla viime kaudella, mutta en ollenkaan sitä ennen, kun taas olen seurannut jalkapallon Mestarien liigaa ja jalkapallon kovimpia liigoja lähes 10 vuotta, joten niistä on pikkasen helpompi rakentaa mielipiteitä.
Mutta seuraamalla osaamista ja tietoa syntyy, ja ehkä pystyn kirjoittamaan vähän paremmin Euroliigasta ensi kaudella... Varmaa on, että etenkin tulosten tasolla tulen seuraamaan tiiviisti Euroopan kovinta koripallosarjaa!

Ei kommentteja:

Blogiarkisto