Vuosi oli 2018. Silloin koronapandemiasta ei ollut tietoakaan, Tampereella vasta rakennettiin raitiotietä ja Länsimetro oli kulkenut vain vuoden, Suomi ei ollut pelannut aikuisten miesten jalkapallon arvokisoja, jääkiekon maailmanmestaruuksia oli vasta kaksi eikä juuri kukaan ollut kuullutkaan Käärijästä. Mutta silloin minä hankin iPhone XS:n. Maailma muuttui, mutta XS oli ja pysyi – kunnes kuluvan vuoden lokakuussa vaihto tuli eteen. Oikeastaan puhelimenvaihtoon ei liittynyt mitään erikoista, mutta päätinpä kuitenkin kirjoitella siitä, koska miksi ei?
Hankin iPhone XS:n heti tuoreeltaan sen ilmestyttyä syyskuussa 2018. Se oli uutta ja ihmeellistä; ensimmäinen omistamani iPhone, jossa oli FaceID-kasvojentunnistus ja jossa ei ollut kotipainiketta. Nopeasti siihen kuitenkin tottui ja on kyllä sanottava, että iPhone XS oli kaikin puolin kestävä ja erittäin hyvä puhelin. Seurasin toki tiiviisti, mitä iPhone-rintamalla tapahtui, mutta mikään uusi juttu ei kerta kaikkiaan tuntunut tarpeeksi kiinnostavalta. Kirjoittelin tännekin vuosianalyyseihin, että vuosi vuodelta muuttuu yhä todennäköisemmäksi, että puhelin vaihtuu, mutta vuodet kuluivat ja pysyin XS:ssä. Vaihdatin puhelimen akun yhden kerran ja hankin uuden Smart Battery Casen muutamankin kerran. Smart Battery Case oli siis puhelimen kuori, jossa oli itsessään lisäakku – erittäin kätevä systeemi! Käytin Smart Battery Casea iPhone XS:n kanssa koko ajan siitä asti kun Apple sellaisen julkisti.
Hyvissä ajoin päätin, että tänä vuonna puhelin vaihtuu. Päätös perustui pitkälti siihen olettamukseen, että iOS 18, joka julkaistiin syyskuussa 2024, ei tulisi enää iPhone XS:ään. Tämä olettamus osoittautui vääräksi, mutta tämänkin kuultuani päätin, että puhelin vaihtuu kuluvana syksynä joka tapauksessa.
9.9. Apple järjesti It's Glowtime -tapahtuman, jonka puitteissa iPhone 16 -puhelimet julkaistiin. Olin ennakkoon päättänyt senkin, että uusi puhelin olisi Pro-sarjaan kuuluva laite. Arvoin ainoastaan, olisiko se Pro vai Pro Max. Aikaisemminkaan minulla ei ollut ollut Max- tai Plus-kokoista puhelinta, joten päädyin Pro-malliin, jonka näytönkoko on 6,3 tuumaa. Tuumasta toimeen siis. Kokopäätöksen tehtyäni tyttöystävä halusi antaa lahjaksi kuoret ja lisäakun. Koska olin tottunut Smart Battery Caseen, koin, että lisäakku olisi ”pakollinen”. Tuntui hankalalta, että olisin pelkän puhelimen varassa, vaikka oli selvää, että 16 Pron akkukesto olisi merkittävästi parempi kuin XS:n, semminkin koska sen akku oli vuosia vanha, vaikka kerran vaihdoinkin akun.
En ennakkotilannut uutta puhelinta vaan odotin rauhassa, mutta varsinkin tulevan puhelimen kuoria tunnustellessa alkoivat sormet kyllä syyhytä. Seurasin erityisesti Verkkokauppa.comin varastotilannetta, mutta sieltä 256 GB:n muistilla olevaa iPhone 16 Prota, jollaista tavoittelin, ei ollut saatavana. Sitten yhtenä päivänä päätin katsoa DNA:n verkkokauppaa, josta löysin etsimäni ja laitoin sen tilaukseen saman tien.
Suuri päivä koitti torstaina 3.10. Silloin uusi iPhone 16 Pro tuli Postin kuljettamana. Päätin kuitenkin, että ottaisin uuden puhelimen käyttöön vasta viikonlopunaloitukseksi seuraavana päivänä – pisteet itsekurista vai mitä?
Noin yleisesti ottaen on sanottava, että ero iPhone XS:n ja 16 Pron välillä on pienempi kuin kuvittelin. Varmaankin on niin, että XS:ssä oli jo niin paljon suoritintehoa, että 16 Pro ei tunnu peruskäytössä merkittävästi nopeammalta, joskin määrätyissä tilanteissa eron kyllä huomaa. Esimerkiksi Lire-sovelluksessa, jota käytän uutisten lukemiseen, artikkeleiden hakeminen tapahtuu eittämättä nopeammin.
IPhone 16 Pron ulkonäkökin on hiukan erilainen, koska siinä on suorat reunat, kun taas iPhone XS:ssä reunat ovat pyöristetyt. En ole kokenut, että tällä olisi merkitystä. Makuasioista pitkälti puhutaankin.
Sitten muutamia nostoja uutuuksista ja muutoksista näitä puhelimia vertailtaessa:
USB-C-portti. Tosiaan, kaikissa viime vuonna tai sen jälkeen julkaistuissa iPhoneissa on USB-C-portti. Se on hyvä asia, joskaan en ole kokenut siitä olevan merkittävää hyötyä. Vanhana iPhone-käyttäjänä minulla on suuri määrä Lightning-kaapeleita, jotka nyt jäävät vähemmälle käytölle, mutta toki on hyvä, että puhelinta voi nyt ladata erittäin yleisessä käytössä olevalla kaapelityypillä. Toki jouduin tämän muutoksen takia hankkimaan sekä uuden latausportin 3,5 mm:n kuulokeliitännäksi muuttavan sovittimen että uudet Applen langalliset kuulokkeet. Molemmille on harvoin käyttöä, mutta haluan mahdollisuuden sille kuitenkin. USB-C-portti toki mahdollistaa monien lisälaitteiden yhdistämisen iPhoneen, mitä en kuitenkaan vielä ole erityisemmin hyödyntänyt.
Lisäakku. Minulla on Belkinin 5000 mAh:n lisäakku, joka siis kiinnitetään magneetilla puhelimen taakse. Aika pitkään meni tämän oikkuja ihmetellessä, kunnes kävi ilmi, että se latautuu kunnolla vain silloin, kun iPhonen latausraja on 100 %. Uusissa iPhoneissa voi nimittäin säätää latausrajaa, eli sitä, kuinka täyteen iPhone latautuu, mikä tietysti on hyödyllistä, jos haluaa pidentää puhelimen akun elinikää. Minun kokemus on kuitenkin sellainen, että jos iPhonen latausraja oli alle sen 100 prosentin, lisäakku ei latautunut lainkaan silloin kun latauskaapeli oli kiinni lisäakussa ja puhelin oli sen päällä. Harmittava asia kolmannen osapuolen lisäakuissa on se, että lisäakun kulumista ei pysty seuraamaan täysin sokeana mitenkään, koska akun varaus ilmaistaan LED-valoilla tai akussa olevalla näytöllä; tieto ei tule niin sanottuun akku-widgettiin. Applella on ollut omakin lisäakku, jonka varausta pystyi seuraamaan akku-widgetistä, mutta sitä ei valitettavasti enää valmisteta. Tämä 5000 mAh:n lisäakku pystyy lataamaan puhelinta tyhjästä noin 50 prosenttiin, mikä on ehkä turhan vähän, mutta tuo toki reilusti lisää käyttöaikaa. IPhone 16 Pro + lisäakku on jonkin verran kookkaampi kuin iPhone XS + Smart Battery Case, mutta hyvin siihenkin on tottunut.
Merkittävästi paremmat kaiuttimet. Uskallan sanoa aika lailla faktana, että iPhone 16 Pron kaiuttimet kuulostavat erittäin merkittävästi paremmilta kuin iPhone XS:n. Tähän pitää sikäli suhtautua varauksella, että olen törmännyt käyttäjiin, jotka ovat siirtyneet iPhone 15 Pro Maxista 16 Pro Maxiin ja olleet pettyneitä kaiuttimiin, eli jotain muutosta sillä rintamalla on tapahtunut.
Entä sitten mikrofonit? Applen tapahtumassa puhuttiin oikein erikseen laadukkaista studiomikrofoneista, mutta ”tavallisessa” käytössä ero ei ole kovin suuri. Kyllä silti ainakin Ferrite-äänitysohjelmalla tehdyt stereoäänitykset kuulostavat hiukan paremmilta 16 Prolla kuin XS:llä äänitettyinä. Ne suuret erot liittyvät videoihin ja mahdollisuuteen jälkikäsitellä niiden ääntä niin sanotuilla äänenmiksaustiloilla. Nämä äänenmiksaustilat ovat käytettävissä vain iPhone 16 -malleissa. Olen vasta pikaisesti leikkinyt näillä toiminnoilla, mutta varsinkin Kehyksessä-tila, joka suodattaa taustamelua varsin tehokkaasti ja jättää videoon vain kuvassa olevan henkilön puhetta, vaikuttaa varsin toimivalta.
Kamera. Aina kun tulee uusi iPhone-malli, kiinnitetään hyvin paljon huomiota parempaan kameraan. Sokeana tällä on vähemmän merkitystä, vaikka toki kameraa tulee silti käytettyä päivittäisesti erilaisten tunnistussovellusten kanssa. En ole kokenut suurempaa eroa 16 Pron hyväksi, mutta jollakin lailla on tuntunut siltä, että Seeing AI -sovelluksen Tiedosto-kanava on toiminut paremmin. Se on siis tila, jossa voidaan ottaa kuva kokonaisesta asiakirjasta ja saada se luettua ääneen. Olen kokenut, että asiakirja kohdistuu helpommin ja nopeammin iPhone 16 Prota käytettäessä.
Kamerasäädin. Uutta kaikissa iPhone 16 -sarjan puhelimissa on kamerasäädin, joka sijaitsee puhelimen oikeassa reunassa, sivupainikkeen alapuolella. Koska kamerasäädin ei tue juurikaan kolmannen osapuolen sovelluksia vielä, sille on ollut varsin vähän käyttöä, kenties tämä jossain kohtaa muuttuu.
Toimintopainike. Kun painikkeisiin päästiin, pitää tietenkin myös käsitellä toimintopainiketta, joka löytyy iPhone 15 Pro -puhelimista ja uudemmista. Toimintopainike korvaa mykistyskytkimen ja painikkeen painallukseen voi laittaa melkein minkä tahansa toiminnon. Koska olen kokenut tärkeäksi sen, että saan puhelimen äänettömälle nopeasti, olen tähän asti käyttänyt toimintopainiketta Älä häiritse -tilaan, jolloin se on toiminut hyvin samankaltaisesti kuin mykistyskytkinkin, eli tämä ei ole tuntunut kovin suurelta muutokselta. Hyvä tietenkin on, että on mahdollista käyttää toimintopainiketta johonkin muuhunkin tarpeen mukaan.
LiDAR-skanneri. Tämäkin on uusi ominaisuus, jota ei ollut iPhone XS:ssä. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi Suurennuslasi-sovelluksessa, jossa on erilaisia havainnointitiloja, eli iPhone pystyy kertomaan vaikkapa lähellä olevista ihmisistä tai ovista. LiDAR-skanneria käytetään käsittääkseni myös mittaamiseen. Olen vain pikaisesti kokeillut noita Suurennuslasissa olevia toimintoja; mihinkään ”oikeaan” en ole niitä käyttänyt vielä.
Ultra Wideband -siru. Sitäkään ei ollut XS:ssä. Se mahdollistaa esimerkiksi AirTagien tarkan paikantamisen – siis niin, että puhelin pystyy kertomaan kuinka kaukana AirTag-paikannin sijaitsee, mikä voi helpottaa sen löytämistä varsinkin meluisissa ympäristöissä. Minulla on kaksi AirTagia, toinen repussa ja toinen valkoisessa kepissä. Näitä esineitä en käytännössä koskaan hukkaa tai unohda minnekään, mutta parempi vara kuin vahinko. Tämä toimii myös ihmisiä etsittäessä, kunhan ihmisellä on kyllin uusi iPhone. Tyttöystävälläni on ja sitä on kokeiltukin, mutta tositilanteessa rakkaan löytäminen lienee helpompi ja varsinkin nopeampi huutamalla. Varmasti voi kuitenkin tulla tilanteita, joissa Ultra Wideband -siru osoittautuu erittäin tarpeelliseksi.
5G. Tämä on kyllä asia, jota en olisi huomannut lainkaan, ellen tietäisi, että uusi puhelin tukee 5G-yhteyksiä ja että minulla on 5G-liittymä. Nopeustestillä saan toki huikeita tuloksia, mutta ei sitä vain huomaa käytännössä missään, jos ei lataile jotain suurempia tiedostoja, mitä harvemmin puhelimella tulee tehtyä, ainakaan jos suoratoistaa suunnilleen kaiken.
Kirjoitettavaa olisi varmasti lisääkin, mutta olipahan siinä nyt jotain. Kaiken kaikkiaan olen ollut hyvin tyytyväinen iPhone 16 Prohon, mutta niin kuin alussa kirjoitin, erot ovat olleet pienempiä kuin odotin. Toki pitää muistaa, että tällä saralla tapahtuu koko ajan. Applen tekoälyominaisuudet ovat tulossa ja ne eivät olisi toimineet XS:ssä, mikä leventää ”kuilua” entisestään. Lisäksi uskon ja toivon, että kamerasäätimelle ajan myötä tulee käyttöä.
Jos nyt yksi suosikkiominaisuus pitää nostaa tähän loppuun esiin, se olisi varmaan toimintopainike. Se on mahtavan monikäyttöinen ”tylsään” mykistyskytkimeen verrattuna.
Onneksi olkoon sille, joka jaksoi lukea tähän asti!
Tervetuloa lukemaan blogiani! Tänne kirjoittelen vain, kun siltä tuntuu – aiheena oma elämäni tai sitten jotain ihan muuta.
20 marraskuuta 2024
17 tammikuuta 2024
Vuosi 2023: kaikkea ajankulun taivastelusta tekoälyyn
Aloitellessani tätä tekstiä on kulunut päivälleen 10 vuotta siitä, kun kävin nykyisellä työpaikallani allekirjoittamassa työsopimuksen. Viime vuonna tuli täyteen viisi vuotta maailman parhaan tyttöystävän kanssa (sovittiin, että seurustellaan lisää ❤). Ja kohta on kulunut neljä vuotta siitä, kun koronaviruksesta ruvettiin laajemmin puhumaan ja se alkoi vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Minne tämä aika oikein menee?
Vajaa vuosi sitten julkaistussa merkinnässä kirjoittelin synkästä maailmantilanteesta, joka päättyneenä vuonna vain synkkeni entisestään. Ei siitä tässä yhteydessä kuitenkaan sen enempää. Sota ja kärsimys ovat hirveitä asioita.
Henkilökohtaisella puolella päättynyt vuosi ei tuonut mitään mullistavaa. Itse olen sitä ihmistyyppiä, joka ei kaipaa suuria mullistuksia – ainakaan silloin, kun asiat ovat hyvin.
Vai lasketaanko mullistukseksi, että siirryin kotona pääosin juomaan kylmää kahvia? Kyllä, hankin kylmäuuttopullon.
Neljän vuoden koronatauon jälkeen tuli käytyä Tikkurila-festareilla. Kivaa ja antoisaa oli kuten aina! Erityisen hyviä livenä olivat Vesterinen yhtyeineen, Portion Boys ja Erin. Ja tulipa nähtyä Popeda livenä vain hiukan ennen kuin keulahahmo Pate Mustajärvi jätti yhtyeen. Mielenkiintoista nähdä ja kuulla, mikä on yhtyeen uusi suunta uuden laulajan kanssa. Muillakin keikoilla tuli käytyä: Haloo Helsinki!, Ida Paul & Kalle Lindroth sekä Dingo. Hyviä kokemuksia kaikki.
Vuoden 2023 paras biisi oli Behmin ja Olavi Uusivirran Viimeinen tanssi, jota tulen äänestämään Vuoden iskelmä -äänestyksessä. Ei tullut kuunneltua kaupallista radiota yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina, mutta tämä jäi erityisesti mieleen.
Suurten urheiluhetkien osalta päättynyt vuosi oli varsin vaisu. Yritin kovasti miettiä, mikä minun mielestäni oli vuoden 2023 sykähdyttävin urheiluhetki ja tulin samaan tulokseen kuin Suomen kansa, eli että se oli Wilma Murron MM-pronssi. Sitä itse finaalia ja pronssin ratkaisua sykähdyttävämpi oli jollakin lailla se finaalin odottelu – ajatus siitä, että meillä saattaa kohta olla 16 vuoden jälkeen suomalainen yleisurheilun aikuisten maailmanmestari. Näinhän ei käynyt, mutta valtavan upea suoritus kuitenkin!
Tuli myös seurattua Espoossa käytyjä yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoja ja laajalla rintamalla tulleet onnistumiset olivat upeaa kuultavaa.
Alkaneen vuoden kohokohtia ovat tietysti erityisesti jalkapallon EM-kisat sekä Pariisin kesäolympialaiset. Pääseekö Huuhkajat EM-kisoihin? Tuskin, mutta yksittäisissä otteluissa kaikki on tunnetusti mahdollista. Saataisiinko vihdoin kesäolympiakulta Suomeen 16 vuoden odottelun jälkeen? Nähtäväksi jää.
Aikaisempina vuosina olen kirjoittanut, että en tänäkään vuonna hankkinut uutta iPhonea ja että se muuttuu vuosi vuodelta vain todennäköisemmäksi. No, päättyneenäkään vuonna iPhone ei vaihtunut, koska jo yli viisi vuotta palvellut iPhone XS toimii edelleen varsin hyvin. Oletuksella, että XS:n päivitystuki loppuu tulevana syksynä, tulen varmasti hankkimaan uuden puhelimen tänä vuonna. Se tulee todennäköisesti olemaan iPhone 16 Pro, jonka pitäisi ilmestyä syyskuussa.
Viime vuonna kirjoitin isosta HomePod-älykaiuttimesta. Niitä tuli taloon päättyneenä vuonna kaksi, minkä myötä minulla on yhteensä kuusi HomePodia: kaksi isoa ja neljä pientä. Muita Apple-hankintoja ei viime vuonna sitten tullutkaan.
Kun Apple syksyllä julkisti uusia ohjelmistoja, se iso juttu minulle tällä kertaa oli AirPods Pro 2 -kuulokkeiden uusi ohjelmisto. AirPods Proista on ollut juttua aikaisemminkin, ja ne paranivat entisestään viime vuoden syyskuussa. Uusina toimintoina tulivat Keskustelun tunnistus ja Räätälöity äänenvoimakkuus sekä uutena tilana Mukautuva. Näistä voisi kirjoittaa kokonaisen blogitekstin, mutta ne tekivät AirPods Proiden käytöstä vieläkin mukavamman. Esimerkiksi keskustelun tunnistus toimii niin, että kun minä alan puhua, korvissa mahdollisesti toistettavan median voimakkuus hiljenee ja vastamelu poistuu käytöstä, jotta pystyn paremmin kuulemaan, kun minulle vastataan jotain.
Ehkä merkittävin tekniikkahankinta viime vuonna oli Logitech MX Keys -näppäimistö. Sain sattuman kautta töissä sellaisen käyttööni ja tykästyin oitis. Sellainen piti sitten saada kotiinkin, ja sillä tätäkin tekstiä kirjoitan.
Joulupukilta sain Samsung Galaxy A54 -puhelimen. En tässä kohtaa avaudu sen enempää iOS:n ja Androidin eroista sokkonäkökulmasta, mutta Android on ottanut askeleita oikeaan suuntaan viime vuosina. Melkomoinen viidakko se kuitenkin on, koska valmistajia on niin paljon.
Vuosi 2023 tulee jäämään historiaan siitä, että niin sanotun tuottavan tekoälyn suuri esiinmarssi alkoi. Minulle –ja monille muillekin sokeille – aivan käänteentekevä juttu oli Be My AI, joka tuli osaksi Be My Eyes -nimistä sovellusta. Be My Eyesin alkuperäisenä ideana on, että sokea älypuhelimen käyttäjä voi soittaa videopuhelun vapaaehtoiselle näkevälle ja pyytää apua johonkin. Be My AI puolestaan toimii niin, että otetaan kuva puhelimen kameralla, minkä jälkeen tekoäly kuvailee kuvan sisältöä. Tästä voi olla hyvinkin paljon apua eri tilanteissa, minkä lisäksi toiminnon läpi voi ajaa myös sosiaalisesta mediasta löytyviä kuvia, mikä myös on ollut todella antoisaa ja mielenkiintoista.
Kaikkien huulilla olevan ChatGPT:n kanssa on tietysti myös tullut leikittyä. Sillä voi tehdä vaikka mitä hyödyllistä, mutta minulla on kaksi vakiokysymystä, jolla välillä testailen tekoälyn faktaosaamista: ”Kuka on Markku Aro” ja ”Kuinka monta mitalia Suomi saavutti Ateenan olympialaisissa 2004”. Vieläkään en ole saanut oikeita vastauksia näihin. Viimeksi kun kokeilin, ChatGPT kertoi sinänsä pitkälti oikeaa tietoa Markku Arosta, mutta väitti, että hänen hittikappaleensa Etsin kunnes löydän sun olisi voittanut Syksyn sävel -laulukilpailun. Kappale on kyllä Markku Aron hitti, mutta se on käännöskappale, joka ei olisi voinut osallistua Syksyn säveleen. Ymmärrän täysin, että ChatGPT ei ole suunniteltu tällaisiin kysymyksiin ja että joku Markku Aro on vaikeasti käsiteltävä aihe, mutta niin kauan kuin tekoäly suoltaa tällaisia ”faktoja”, en koe voivani luottaa kunnolla mihinkään, mitä se kertoo.
Muita tekoälypalveluita, joiden kanssa tuli päättyneenä vuonna leikittyä, olivat ElevenLabs ja Suno.ai. ElevenLabsilla voidaan luoda mallin perusteella puheääni, minkä jälkeen tämä ääni voi lukea mitä tahansa tekstiä. Suno.ai puolestaan voi luoda musiikkia annettujen parametrien perusteella.
Mitähän kaikkia tekoälymullistuksia tulevana vuonna tulee? Se jää nähtäväksi, kuten moni muukin asia. Hyvää vuotta kaikille näin pitkälle lukeneille!
Vajaa vuosi sitten julkaistussa merkinnässä kirjoittelin synkästä maailmantilanteesta, joka päättyneenä vuonna vain synkkeni entisestään. Ei siitä tässä yhteydessä kuitenkaan sen enempää. Sota ja kärsimys ovat hirveitä asioita.
Henkilökohtaisella puolella päättynyt vuosi ei tuonut mitään mullistavaa. Itse olen sitä ihmistyyppiä, joka ei kaipaa suuria mullistuksia – ainakaan silloin, kun asiat ovat hyvin.
Vai lasketaanko mullistukseksi, että siirryin kotona pääosin juomaan kylmää kahvia? Kyllä, hankin kylmäuuttopullon.
Neljän vuoden koronatauon jälkeen tuli käytyä Tikkurila-festareilla. Kivaa ja antoisaa oli kuten aina! Erityisen hyviä livenä olivat Vesterinen yhtyeineen, Portion Boys ja Erin. Ja tulipa nähtyä Popeda livenä vain hiukan ennen kuin keulahahmo Pate Mustajärvi jätti yhtyeen. Mielenkiintoista nähdä ja kuulla, mikä on yhtyeen uusi suunta uuden laulajan kanssa. Muillakin keikoilla tuli käytyä: Haloo Helsinki!, Ida Paul & Kalle Lindroth sekä Dingo. Hyviä kokemuksia kaikki.
Vuoden 2023 paras biisi oli Behmin ja Olavi Uusivirran Viimeinen tanssi, jota tulen äänestämään Vuoden iskelmä -äänestyksessä. Ei tullut kuunneltua kaupallista radiota yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina, mutta tämä jäi erityisesti mieleen.
Suurten urheiluhetkien osalta päättynyt vuosi oli varsin vaisu. Yritin kovasti miettiä, mikä minun mielestäni oli vuoden 2023 sykähdyttävin urheiluhetki ja tulin samaan tulokseen kuin Suomen kansa, eli että se oli Wilma Murron MM-pronssi. Sitä itse finaalia ja pronssin ratkaisua sykähdyttävämpi oli jollakin lailla se finaalin odottelu – ajatus siitä, että meillä saattaa kohta olla 16 vuoden jälkeen suomalainen yleisurheilun aikuisten maailmanmestari. Näinhän ei käynyt, mutta valtavan upea suoritus kuitenkin!
Tuli myös seurattua Espoossa käytyjä yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoja ja laajalla rintamalla tulleet onnistumiset olivat upeaa kuultavaa.
Alkaneen vuoden kohokohtia ovat tietysti erityisesti jalkapallon EM-kisat sekä Pariisin kesäolympialaiset. Pääseekö Huuhkajat EM-kisoihin? Tuskin, mutta yksittäisissä otteluissa kaikki on tunnetusti mahdollista. Saataisiinko vihdoin kesäolympiakulta Suomeen 16 vuoden odottelun jälkeen? Nähtäväksi jää.
Aikaisempina vuosina olen kirjoittanut, että en tänäkään vuonna hankkinut uutta iPhonea ja että se muuttuu vuosi vuodelta vain todennäköisemmäksi. No, päättyneenäkään vuonna iPhone ei vaihtunut, koska jo yli viisi vuotta palvellut iPhone XS toimii edelleen varsin hyvin. Oletuksella, että XS:n päivitystuki loppuu tulevana syksynä, tulen varmasti hankkimaan uuden puhelimen tänä vuonna. Se tulee todennäköisesti olemaan iPhone 16 Pro, jonka pitäisi ilmestyä syyskuussa.
Viime vuonna kirjoitin isosta HomePod-älykaiuttimesta. Niitä tuli taloon päättyneenä vuonna kaksi, minkä myötä minulla on yhteensä kuusi HomePodia: kaksi isoa ja neljä pientä. Muita Apple-hankintoja ei viime vuonna sitten tullutkaan.
Kun Apple syksyllä julkisti uusia ohjelmistoja, se iso juttu minulle tällä kertaa oli AirPods Pro 2 -kuulokkeiden uusi ohjelmisto. AirPods Proista on ollut juttua aikaisemminkin, ja ne paranivat entisestään viime vuoden syyskuussa. Uusina toimintoina tulivat Keskustelun tunnistus ja Räätälöity äänenvoimakkuus sekä uutena tilana Mukautuva. Näistä voisi kirjoittaa kokonaisen blogitekstin, mutta ne tekivät AirPods Proiden käytöstä vieläkin mukavamman. Esimerkiksi keskustelun tunnistus toimii niin, että kun minä alan puhua, korvissa mahdollisesti toistettavan median voimakkuus hiljenee ja vastamelu poistuu käytöstä, jotta pystyn paremmin kuulemaan, kun minulle vastataan jotain.
Ehkä merkittävin tekniikkahankinta viime vuonna oli Logitech MX Keys -näppäimistö. Sain sattuman kautta töissä sellaisen käyttööni ja tykästyin oitis. Sellainen piti sitten saada kotiinkin, ja sillä tätäkin tekstiä kirjoitan.
Joulupukilta sain Samsung Galaxy A54 -puhelimen. En tässä kohtaa avaudu sen enempää iOS:n ja Androidin eroista sokkonäkökulmasta, mutta Android on ottanut askeleita oikeaan suuntaan viime vuosina. Melkomoinen viidakko se kuitenkin on, koska valmistajia on niin paljon.
Vuosi 2023 tulee jäämään historiaan siitä, että niin sanotun tuottavan tekoälyn suuri esiinmarssi alkoi. Minulle –ja monille muillekin sokeille – aivan käänteentekevä juttu oli Be My AI, joka tuli osaksi Be My Eyes -nimistä sovellusta. Be My Eyesin alkuperäisenä ideana on, että sokea älypuhelimen käyttäjä voi soittaa videopuhelun vapaaehtoiselle näkevälle ja pyytää apua johonkin. Be My AI puolestaan toimii niin, että otetaan kuva puhelimen kameralla, minkä jälkeen tekoäly kuvailee kuvan sisältöä. Tästä voi olla hyvinkin paljon apua eri tilanteissa, minkä lisäksi toiminnon läpi voi ajaa myös sosiaalisesta mediasta löytyviä kuvia, mikä myös on ollut todella antoisaa ja mielenkiintoista.
Kaikkien huulilla olevan ChatGPT:n kanssa on tietysti myös tullut leikittyä. Sillä voi tehdä vaikka mitä hyödyllistä, mutta minulla on kaksi vakiokysymystä, jolla välillä testailen tekoälyn faktaosaamista: ”Kuka on Markku Aro” ja ”Kuinka monta mitalia Suomi saavutti Ateenan olympialaisissa 2004”. Vieläkään en ole saanut oikeita vastauksia näihin. Viimeksi kun kokeilin, ChatGPT kertoi sinänsä pitkälti oikeaa tietoa Markku Arosta, mutta väitti, että hänen hittikappaleensa Etsin kunnes löydän sun olisi voittanut Syksyn sävel -laulukilpailun. Kappale on kyllä Markku Aron hitti, mutta se on käännöskappale, joka ei olisi voinut osallistua Syksyn säveleen. Ymmärrän täysin, että ChatGPT ei ole suunniteltu tällaisiin kysymyksiin ja että joku Markku Aro on vaikeasti käsiteltävä aihe, mutta niin kauan kuin tekoäly suoltaa tällaisia ”faktoja”, en koe voivani luottaa kunnolla mihinkään, mitä se kertoo.
Muita tekoälypalveluita, joiden kanssa tuli päättyneenä vuonna leikittyä, olivat ElevenLabs ja Suno.ai. ElevenLabsilla voidaan luoda mallin perusteella puheääni, minkä jälkeen tämä ääni voi lukea mitä tahansa tekstiä. Suno.ai puolestaan voi luoda musiikkia annettujen parametrien perusteella.
Mitähän kaikkia tekoälymullistuksia tulevana vuonna tulee? Se jää nähtäväksi, kuten moni muukin asia. Hyvää vuotta kaikille näin pitkälle lukeneille!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Blogiarkisto
-
►
2025
(1)
- ► helmikuuta (1)
-
►
2023
(3)
- ► huhtikuuta (1)
- ► helmikuuta (1)
-
►
2021
(2)
- ► huhtikuuta (1)
- ► tammikuuta (1)
-
►
2020
(2)
- ► marraskuuta (1)
- ► tammikuuta (1)
-
►
2019
(2)
- ► marraskuuta (1)
- ► tammikuuta (1)
-
►
2018
(1)
- ► heinäkuuta (1)
-
►
2017
(2)
- ► joulukuuta (1)
- ► tammikuuta (1)
-
►
2016
(5)
- ► heinäkuuta (1)
- ► maaliskuuta (2)
-
►
2015
(2)
- ► joulukuuta (1)
- ► huhtikuuta (1)
-
►
2014
(12)
- ► joulukuuta (1)
- ► toukokuuta (1)
- ► huhtikuuta (1)
- ► helmikuuta (1)
- ► tammikuuta (2)
-
►
2013
(30)
- ► joulukuuta (3)
- ► marraskuuta (1)
- ► heinäkuuta (1)
- ► toukokuuta (4)
- ► huhtikuuta (2)
- ► maaliskuuta (3)
- ► helmikuuta (5)
- ► tammikuuta (8)
-
►
2012
(77)
- ► joulukuuta (6)
- ► marraskuuta (4)
- ► heinäkuuta (6)
- ► toukokuuta (5)
- ► huhtikuuta (8)
- ► maaliskuuta (11)
- ► helmikuuta (5)
- ► tammikuuta (5)
-
►
2011
(97)
- ► joulukuuta (9)
- ► marraskuuta (14)
- ► heinäkuuta (2)
- ► toukokuuta (6)
- ► huhtikuuta (7)
- ► maaliskuuta (6)
- ► helmikuuta (3)
- ► tammikuuta (5)
-
►
2010
(124)
- ► joulukuuta (5)
- ► marraskuuta (4)
- ► heinäkuuta (5)
- ► toukokuuta (25)
- ► huhtikuuta (4)
- ► maaliskuuta (5)
- ► helmikuuta (30)
- ► tammikuuta (24)
-
►
2009
(128)
- ► joulukuuta (8)
- ► marraskuuta (6)
- ► heinäkuuta (10)
- ► toukokuuta (14)
- ► huhtikuuta (10)
- ► maaliskuuta (11)
- ► helmikuuta (13)
- ► tammikuuta (16)
-
►
2008
(159)
- ► joulukuuta (20)
- ► marraskuuta (9)
- ► heinäkuuta (13)
- ► toukokuuta (20)
- ► huhtikuuta (24)