Tervetuloa lukemaan blogiani! Tänne kirjoittelen vain, kun siltä tuntuu – aiheena oma elämäni tai sitten jotain ihan muuta.

14 lokakuuta 2023

Kunnia selostajalle: Matti Härkönen – palloilumenestyksen mestaritulkki

Nyt kun jalkapallon EM-karsinnat ovat pinnalla, ajattelin jatkaa Kunnia selostajalle -sarjaa Matti Härköstä käsittelevän tekstin muodossa.
Härkönen tunnetaan parhaiten jalkapalloselostajana, mutta onhan hän selostanut paljon muitakin lajeja.

Olen aika varma, että muistan, milloin ensimmäisen kerran kuulin Matti Härkösen selostuksen. Tämä oli vuonna 2012, kun YLE Puhe lähetti paljon jalkapallon miesten EM-kisojen otteluita. Muistan lähinnä vain ajatelleeni, että tämähän on hyvä selostaja!
Muistaakseni Hannu-Pekka Hänninen selosti noiden kisojen ratkaisuottelut. Finaali meni vähän ohi ja taisi olla aika ylivoimainen Espanjan näytös.

Sitten seuraava muistikuva on Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin välinen Mestarien liigan loppuottelu, joka pelattiin keväällä 2013. YLE Puhe lähetti ja Matti Härkönen selosti, kun Arjen Robben viime hetkillä ratkaisi voiton Bayernille.
Sitten kesällä 2013 pelattiin naisten jalkapallon EM-kisat Ruotsissa. Matti Härkönen selosti radiossa, Antti Ennekari televisiossa. Kaiketi televisio ei lähettänyt kaikkia radioituja otteluita, koska mieleen on jäänyt Ruotsin ja Tanskan välinen ottelu, jonka YLE Puhe lähetti, ja selostamossa olivat sekä Härkönen että Ennekari. Kahden suurella intensiteetillä selostavan selostajan mahtavaa tykitystä!

Vuoden 2014 MM-kisoja Härkönen taisi selostaa enimmäkseen televisiossa, joskin Niki Juusela selosti ratkaisupelit, ja itse seurasin taas lähinnä radiosta.
Seuraavat miesten arvokisat olivat vuoden 2016 EM-kisat. Olikohan peräti niin, että niissä kisoissa Matti Härkönen selosti ensimmäisen suuren arvokisafinaalinsa? Enpä muista, koska kuuntelin finaalin radiosta Hoopi Hännisen selostamana, mutta siitä olen varma, että Härkönen selosti televisiossa Englannin ja Islannin välisen neljännesvälierän, jonka Islanti sensaatiomaisesti voitti ja eteni aina kahdeksan parhaan joukkoon.
Islannista puheen ollen on mieleen jäänyt myös MM-karsintaottelu syksyltä 2016. Suomi hävisi Reykjavíkissä muistaakseni 3–2, ja Islannin voittomaali syntyi – ainakin Matti Härkösen ja kommentaattorina toimineen Petri Pasasen mielestä – tuomarivirheen seurauksena. Mahtavaa, tunteikasta manaamista Härköseltä silloin!

Jo noista ajoista lähtien Härkönen on ollut Ylen kiistaton jalkapallokuningas, joka on selostanut kaikkein merkittävimmät ottelut televisiossa, eli Mestarien liigan ratkaisuottelut silloin kun oikeudet ovat olleet Ylellä, Suomen jalkapallomaajoukkueiden ottelut sekä Ylen lähettämät arvokisojen ratkaisuottelut.

Mutta paljon muutakin Härkönen on selostanut, kuten salibandya, jääkiekkoa, futsalia ja olympialaisissa beachvolleyta.
Tililtä löytyy ainakin kolme miesten salibandyn MM-loppuottelua ja jokunen naistenkin – joukossa ainakin yksi miesten maailmanmestaruus ja muutama erittäin tiukka, dramaattinen, jopa rankkareille asti edennyt ottelu.
Erityisesti naisten jääkiekkoa Härkönen on myös selostanut, kruununa tietenkin vuoden 2019 MM-kisat, joihin palataan tuonnempana. Mieleen on myös jäänyt Pyeongchangin riemukas pronssiottelu, jonka Härkönen selosti televisiossa.
Ja tietysti yksi Härkösen tähtihetkistä on ollut futsalmiesten EM-kisamatka. Voi sitä riemua, kun Belgia kaatui ja kisapaikka varmistui!
Pääseeköhän Härkönen selostamaan Suomen pelaamia futsalin MM-otteluita ensi vuonna?

Mitkä ovat sitten minulle tähänastisista Matti Härkösen selostuksista ne kaikkein mieleenpainuvimmat? Nostan tähän kaksi:
Jääkiekon naisten MM-finaali 2019. Kotikisat Espoossa. Kanada oli jo huikeasti kaatunut välierässä, ja Yhdysvaltoja vastaan pelattava ottelu eteni aina jatkoajalle asti. Sitten se tuli – se jättiriemu; maali, jonka piti tuoda Suomelle maailmanmestaruus, mutta joka sitten kuitenkin hylättiin. Lopulta Suomi hävisi ottelun rankkareilla.
Toinen, aivan eri tavalla dramaattinen hetki, jota seurasin Härkösen selostamana, oli Christian Eriksenin lyyhistyminen kentälle Suomen ja Tanskan välisessä historiallisessa EM-ottelussa. Epätietoisuus ja kauhu kuulsivat Härkösen äänestä (ikävä kyllä tuo klippi on varsin lyhyt), mutta onneksi tarina sai onnellisen lopun.

Pääseekö Härkönen myös ensi kesänä selostamaan Huuhkajien arvokisaotteluita? Se jää nähtäväksi. Suuri ilo on ollut kuunnella Härkösen selostuksia nämä runsaat 11 vuotta lajista riippumatta – jatka samaan malliin!

Ei kommentteja:

Blogiarkisto