Tervetuloa lukemaan blogiani! Tänne kirjoittelen vain, kun siltä tuntuu – aiheena oma elämäni tai sitten jotain ihan muuta.

05 joulukuuta 2013

Kuuntelussa: Crvena Jabuka - Nek' Bude Ljubav

Crvena Jabuka (suom. punainen omena) on vuonna 1985 perustettu bosnialainen rock-yhtye, joka on julkaissut albumeita tasaiseen tahtiin näihin päiviin saakka. Yhtye alkoi kuitenkin menettää suosiotaan 2000-luvulle tultaessa. Uusin levy, järjestyksessään 14. studioalbumi, Nek' Bude Ljubav tuli kuluvan vuoden kesänä, enkä voinut vastustaa sen ostamista, kun se käveli vastaan eBayssa. En ole kuunnellut yhtyeen uusimpia levyjä kovin paljon, joten mielenkiinnolla odotin, mitä tuleman piti.

Odotukset olivat varsin korkealla, koska näiden parin vuoden aikana kun olen Crvena Jabukaa kuunnellut, olen löytänyt useita erittäin hienoja ja mukaansatempaavia kappaleita niin vanhempien kuin uudempienkin biisien joukosta. Yhtyeen musiikki toimii erityisesti jos kaipaa piristystä huonoon päivään ja olenkin käyttänyt sitä siihen aina silloin tällöin varsin onnistuneesti.
Olen vain kuunnellut levyn läpi kerran, mutta se riitti, että voin todeta odotusten jopa ylittyneen! Nek' Bude Ljubav on täynnä hyviä kappaleita ja huippubiisejä, ihan niinkuin koko Crvena Jabukan tuotanto muutenkin.

Avausraita on nimeltään Imam Neke Fore ja heti sen myötä mielen valtaa turvallinen tunne: mikään ei ole muuttunut, vaan Crvena Jabuka on oma itsensä. Imam Neke Fore on vauhdikas, iloinen ralli, eikä Dražen Žerićin lauluääni juuri ole muuttunut vuosien saatossa, vaan hänellä on yhä tallessa se sama, tunnistettava saundi kuin ennenkin.
Žerić on toiminut Crvena Jabukan laulusolistina melkein alusta saakka, mutta vuonna 1986 ilmestyneellä esikoisalbumilla lauloi Dražen Ričl, joka kuitenkin kuoli auto-onnettomuudessa samana vuonna.
Valtaosa crvena Jabukan hiteistä on siis tullut tunnetuksi Žerićin laulamina, eikä hänen äänestään voi erehtyä, kun sen kerran on kuullut.
Kun ei ymmärrä laulun sanoja, pitää etsiä hyviä elementtejä hanakammin muualta kuin teksteistä, jolloin laulaja ehkä nousee vielä suurempaan rooliin kuin normaalisti. Itse olen aina pitänyt kovasti Žerićin lauluäänestä ja tulkintakyvystä, eikä siis tarvinnut pettyä tälläkään kertaa.

Muutamassa kappaleessa kuullaan kuitenkin myös muita laulajia kuin Žerić. Erityismaininnan ansaitsee Kemal Montenon kanssa levytetty, aivan upea Crveni Poljupci. Kemal Monteno on pitkän linjan bosnialainen pop-laulaja, jonka ura alkoi jo 60-luvulla. Vaikka Montenolla on ikää jo 65 vuotta, hänenkin persoonallinen saundinsa on helposti tunnistettavissa ja yhteistyön lopputulos on kaiken kaikkiaan erinomainen, ihan niinkuin runsaat 20 vuotta sitten, kun Kemal Monteno oli mukana yhdessä crvena Jabukan suurimmista hittikappaleista Nekako s Proljeća.
Hiukan seikkaillaan aiheen vierestä, mutta tämän varmasti ollessa kaikkien aikojen ensimmäinen suomenkielinen Crvena Jabukan levyn arvostelu taustojen kertominen lienee perusteltua.
Kemal Monteno laulaa kuullakseni myös kappaleessa Godinama, josta on live-versio tällä levyllä – erittäin mukava veto sekin.

Muita erityisen hyviä kappaleita tämän yhden läpikuuntelun perusteella ovat Hoceš - Neceš, Sarajlija ja zlato Moje, Dobar Dan.

Nek' Bude Ljubav ansaitsee viisi punaista omenaa viidestä mahdollisesta, eikä yhtään vähempää. Levy on ehjä kokonaisuus, joka sisältää paljon mukaansa tempaisevia biisejä, mutta toisaalta myös jonkin verran rauhallisia, puhuttelevia kappaleita.
Myös biiseissä käytetyt saundit vaihtelevat mukavasti eikä missään vaiheessa tule sellaista fiilistä, että musiikki olisi yksitoikkoista. Monessa biisissä ollaan myös käytetty naiskuoroa.

Bosnialaisten kontaktien ansiosta sain aikoinaan suurimman osan Crvena Jabukan tuotannosta MP3-tiedostoina ja tämä levy sopii erinomaisesti näiden jatkeeksi. En hetkeäkään tule katumaan niitä 18 dollaria, jotka tähän ostokseen menivät, vaan sitä vastoin kuuntelemaan tätä levyä ja kenties löytämään uusia helmiä!

Jos kiinnostuit Crvena Jabukasta, sen musiikkia voi kuunnella ainakin niin Spotifyssa, YouTubessa kuin GrooveSharkissakin. Suosittelen lämpimästi, jos tykkää pehmeästä rock-musiikista, jossa on slaavilainen vivahde, eikä haittaa, vaikka sanoitukset menevät ohi.

Ei kommentteja:

Blogiarkisto